Moissaniitin historia ja tiede

Kuinka se löydettiin ja miten se luotiin laboratoriossa.

Moissanite on laboratoriossa luotu jalokivi, joka on saavuttanut suosiota viime vuosina edullisena ja eettisenä vaihtoehtona timantille. Mutta moissaniitin takana oleva historia ja tiede ovat varsin mielenkiintoisia. Tässä blogiviestissä tutkimme moissaniitin historiaa ja tiedettä sen löydöstä nykypäivän laboratorion luomisprosessiin.

1. Moissaniten löytö

Ranskalainen tiedemies Henri Moissan löysi moissaniitin ensimmäisen kerran vuonna 1893. Moissan tutki maan päälle pudonnutta meteoriittia Canyon Diablossa, Arizonassa, kun hän löysi pieniä kiteitä, joita hän alun perin luuli timanteiksi. Myöhemmin todettiin, että nämä kiteet oli valmistettu piikarbidista, mineraalista, jonka Moissan nimesi moissaniitiksi itsensä kunniaksi.

2. Luonnollinen moissanite

Luonnollinen moissaniitti on äärimmäisen harvinainen, ja sitä löytyy vain muutamasta paikasta ympäri maailmaa, pääasiassa meteoriiteissa. Luonnollista moissaniittia ei käytetä koruissa harvinaisuutensa ja saavuttamattomuutensa vuoksi.

3. Laboratoriossa luotu moissanite

Vasta 1900-luvun lopulla tiedemiehet kehittivät tekniikan moissaniitin luomiseksi laboratoriossa. Laboratoriossa luotu moissaniitti valmistetaan käyttämällä prosessia, jota kutsutaan kemialliseksi höyrypinnoitukseksi (CVD), jossa käytetään korkean lämpötilan kaasuja piikarbidiatomien kerrostamiseksi alustalle. Tämä prosessi luo suuria, korkealaatuisia moissaniittikiteitä, jotka sitten leikataan ja kiillotetaan jalokiviksi.

4. Moissaniten ominaisuudet

Moissanite on kova ja kestävä jalokivi, joka on kovuudellaan toiseksi timantin jälkeen. Sen taitekerroin on 2,65-2,69, mikä tarkoittaa, että siinä on enemmän tulta ja kiiltoa kuin timantissa, ja se on myös halvempi. Moissanitea on saatavana myös eri väreissä, kuten keltainen, vihreä ja jopa vaaleanpunainen, mikä tekee siitä monipuolisemman kuin timantti.

5. Moissanite koruissa

Laboratoriossa valmistetusta moissaniitista on tullut suosittu valinta koruihin, erityisesti kihlasormuksiin, sen kohtuuhintaisuuden ja eettisten näkökohtien vuoksi. Moissanitea käytetään usein myös timanttisimulantina, koska se on samankaltainen ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan kuin timantti.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Henri Moissanin vahingossa meteoriitista löytämä moissaniitti on harvinainen luonnossa esiintyvä mineraali, mutta se on nyt luotu laboratoriossa käyttämällä kemiallista höyrypinnoitusta. Laboratoriossa luotu Moissanite on kestävä, kova ja kaunis jalokivi, joka on edullinen ja eettinen vaihtoehto timantille, eri väreillä ja ominaisuuksilla, jotka tekevät siitä monipuolisempaa. Moissaniten suosio timanttisimulantina ja koruissa on kasvussa ja se on vaihtoehto, jonka yhä useammat ihmiset valitsevat.

Takaisin blogiin
1 / 3