Kuinka selvittää, onko Moissanitesi aito | Kattava opas

Moissanite on suosittu vaihtoehto timanteille, koska se muistuttaa silmiinpistävää jalokiveä ja halvempaa hintalappua. On kuitenkin tärkeää pystyä kertomaan, onko moissanitesi aito vai ei, jotta vältytään repeämiseltä. Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tapoja, joilla voit kertoa, onko moissanitesi aito, ja ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista jalokivistä.

Mikä on Moissanite?

Moissaniitti on mineraali, jonka ranskalainen tiedemies Henri Moissan löysi ensimmäisen kerran vuonna 1893. Se löydettiin meteoriitista, joka oli pudonnut Arizonassa. Siitä lähtien moissaniittia on syntetisoitu laboratorioissa ja käytetty jalokivenä. Se koostuu piikarbidista ja on yksi kovimmista olemassa olevista mineraaleista. Sen taitekerroin on korkeampi kuin timantilla, mikä tekee siitä vielä loistavamman kuin jalokivellä.

Erot moissaniten ja timanttien välillä

Vaikka moissaniitti ja timantit näyttävät ensi silmäyksellä samanlaisilta, niiden välillä on useita eroja. Yksi tärkeimmistä eroista on niiden koostumus; timantit on valmistettu puhtaasta hiilestä, kun taas moissaniitti on valmistettu piikarbidista. Toinen ero on niiden kovuus; timantit ovat kovin mineraali, kun taas moissaniitti on toiseksi kovin. Moissaniitilla on myös korkeampi taitekerroin, mikä tarkoittaa, että se heijastaa enemmän valoa ja kimaltelee enemmän kuin timantit.

Moissaniitin fysikaaliset ominaisuudet

Moissaniteilla on useita fyysisiä ominaisuuksia, jotka erottavat sen muista jalokivistä. Sillä on korkea taitekerroin 2,65-2,69, mikä antaa sille suuremman loiston kuin timantit. Sillä on myös korkea dispersioaste 0,104, mikä saa sen näyttämään värikkäämpiä välähdyksiä kuin timantit. Moissanite on myös erittäin kestävä, ja sen kovuus on 9,25 Mohsin asteikolla, mikä tekee siitä erittäin vaikeaa naarmuuntua.

Moissaniten testausmenetelmät

On olemassa useita menetelmiä, joilla voit testata, onko moissanitesi todellinen. Näitä ovat visuaalinen tarkastus, lämmönjohtavuustestaus, sähkönjohtavuustestaus, taittokykytestaus, ultraviolettivalotestaus ja magnetismitestaus.

Silmämääräinen tarkastus

Moissanitesi silmämääräinen tarkastus voi paljastaa useita vihjeitä sen aitoudesta. Etsi näkyviä naarmuja, siruja tai halkeamia kiven pinnalla. Moissanite on erittäin kestävää ja vaikeasti naarmuuntuvaa, joten jos huomaat näkyviä vaurioita, se voi olla merkki siitä, että kivi ei ole aito.

Lämmönjohtavuustesti

Moissanitella on erittäin korkea lämmönjohtavuus, mikä tarkoittaa, että se johtaa lämpöä erittäin hyvin. Suorita tämä testi pitämällä kiveä lähellä suutasi ja hengittämällä sitä. Jos kivi huurtuu, se on todennäköisesti oikeaa moissaniittia, koska se johtaa lämpöä niin hyvin, että se haihduttaa heti hengityksesi.

Sähkönjohtavuustesti

Moissanite ei ole sähköä johtava, joten se ei rekisteröidy sähkönjohtavuusmittariin. Jos kivi on sähköä johtava, se ei ole moissaniittia.

Taitekykytesti

Taittotesti sisältää valon loistamisen kiven läpi nähdäkseen, kuinka se taittaa tai taittaa valoa. Moissaniitilla on erittäin korkea taitekerroin, joten se taittaa valoa enemmän kuin muut jalokivet. Voit myös etsiä kaksinkertaista taitevaikutusta, joka johtuu kiven kiderakenteesta.

Ultraviolettivalotesti

Moissanite näyttää keltaista tai vihreää fluoresenssia ultraviolettivalossa. Jos kivi ei fluoresoi, se ei ole moissaniittia.

Kuten näet, moissaniitin aitouden määrittämiseen on useita menetelmiä. Vaikka jotkut näistä menetelmistä vaativat erikoislaitteita tai asiantuntijasilmää, toiset voidaan tehdä kotona oikeilla työkaluilla. Näitä menetelmiä käyttämällä voit varmistaa, että koruissasi oleva moissaniitti on aitoa ja laadukasta.

Takaisin blogiin
1 / 3